WordPress website maken stap voor stap

Wordpress website maken

 

Je wilt een wordpress website maken, voor bijvoorbeeld je bedrijf of een persoonlijk blog. Als je nog nooit een website hebt gemaakt dan zul je ook niet gelijk weten hoe je er eentje moet maken. 

In dit artikel wil ik je stap voor stap gaan uitleggen hoe je een goede WordPress website maakt. En wil ik je een paar tips geven die belangrijk zijn voor het opstarten van je website

 

Ben je er klaar voor?..  mooi dan gaan we beginnen! 😉

 

 

 

 

Waarom een website?

 

Het is goed dat je voor het aanmaken van je website even goed nadenkt waarom je een website zou willen maken. Er zit namelijk erg veel tijd. Maar is zeker de moeite waard ;).

Als bedrijf is een website tegenwoordig een MUST, omdat je dan meer klanten kan bereiken via het internet en ook informatie kan geven via je website. Een webwinkel starten is daarom ook geen overbodige luxe, omdat tegenwoordig heel veel mensen gebruik maken van het internet en mensen steeds meer online gaan bestellen.

Als je graag een blog wilt starten kan dat ook. bedenk dan waar je graag over zou willen bloggen en schrijf daar berichten over.

Ook als je als bedrijf geen spullen online wil verkopen is het handig om een website te hebben. Omdat je dan veel meer klanten kan bereiken en informatie kan geven over de diensten die je aanbied.

Weet je zeker dat je een website wilt gaan starten?.. mooi kunnen we beginnen 😉

 

 

Domeinnaam en hostingpakket.

Het begint allemaal bij het aanschaffen van een domeinnaam en hostingpakket. 

Als je een wordpress website wilt gaan maken moet deze verbonden zijn met het internet en 24/7 draaien. Daarom huur je bij een hosting bedrijf een stukje schijfruimte waar jou website op kan draaien. Je kan een hosting vergelijken met een huis. In een huis worden meubels verzameld en bij een hosting worden al jou gegevens opgeslagen denk aan afbeeldingen, teksten, linken, producen etc.

Als je een huis binnen wil heb je natuurlijk wel een deur nodig. En dat is de domeinnaam. Een domeinnaam is het adres waar jou website op gevonden gaat worden denk bijvoorbeeld aan YouTube.com of mijneigenwebsite.nl. Denk goed na over je domeinnaam verzin het liefst 2 pakkende woorden die omschrijven waar jou website over gaat. Als je een website voor je bedrijf gaat maken moet je natuurlijk je bedrijfsnaam gebruiken 😉

Een webhosting + domeinnaam hoeven helemaal niet duur te zijn.

Je hebt hostingbedrijfen waar je voor ongeveer 15 euro per jaar al klaar bent.

Hieronder zie je een klein overzicht van webhosting die ik ooit heb gebruikt of nog steeds gebruik.

Heb je beide geregistreerd dan krijg je meestal een bevestiging mail op het Email adres dat je hebt ingevuld bij het aanmelden met daarin de gebruikersnaam en wachtwoord van het admin panel van je website.

Meestal wordt c-panel gebruikt maar je kan ook andere soorten panelen krijgen.

Via de link die meestal in de mail staat kun je dan inloggen met die gegevens. Op een admin panel kan je heel veel verschillende dingen instellen voor je site. Je kan  bijvoorbeeld ook scripts installeren en dat gaan we gebruiken voor de volgende stap.

 

WordPress installeren op je site.

Als je dit artikel leest is de kans groot dat je geen idee hebt hoe je een website moet maken. Je hebt geen verstand van code maar wil toch een website aanmaken.

Dan is het CMS WordPress een prima optie.

CMS staat voor content management system en maakt het een stuk fijner en makkelijker om een website te maken.

je kan bij WordPress ook allemaal leuke verschillende voorgeprogrammeerde thema’s instellen zodat je gelijk een goede basis hebt staan

kort samengevat WordPress is momenteel het populairste CMS, je kan mooie thema’s instellen en hoeft geen code aan te raken. Genoeg redenen dus om WordPress op je website te installeren.

 

 

Maar hoe gaat dat dan??

Ik hoor je al denken, “Hoe moet ik WordPress in godsnaam installeren??”

dat gaat via het controlepaneel die bij je hosting account hoort. Hier kom je door even een kijkje te nemen in je mailbox en op zoek te gaan naar de E-mail die je na het aanmaken van je hosting account gekregen hebt. Hierin staan de gegevens die jij nodig hebt om in te loggen 

Als je bent ingelogd in je admin gedeelte staan er heel veel instellingen maar waar jij naar opzoek moet gaan is de term scripts of script installeren of apps installer iets in die richting. Het verschilt heel erg bij welke host je zit. Soms komt het ook voor dat je hostingpakket het niet aanbiedt om vanuit je controlepaneel WordPress te installeren, Mocht dit het geval zijn vraag dan even aan een technisch iemand om WordPress op je site te installeren. Dit is namelijk wel wat lastiger.

Als je host geen directe installatie aanbiedt kan je WordPress hier downloaden: https://nl.wordpress.org/

Er zijn veel meer content management systems  beschikbaar naast WordPress denk bijvoorbeeld aan Drupal of Joomla maar WordPress is toch wel de fijnste en populairste. 

Daarna kan het even duren voordat WordPress is geïnstalleerd, maar uiteindelijk is de software dan succesvol  op je website geïnstalleerd.

Als je nu via je domeinnaam naar je website gaat zie je ook dat WordPress is geinstalleerd en zie je het standaard thema van WordPress op je site.

 

wordpress-twenty-fifteen-theme-screenshot

 

Je kan naar je wordpress dashboard komen door achter je domeinnaam /wp-admin te typen.

 

 

WordPress instellingen.

Het is tijd om aan de slag te gaan met je website!

We gaan eerst het thema van je site veranderen. Je kan er voor kiezen om een betaald thema te kopen die bieden vaak meer mogelijkheden. Maar er zijn ook genoeg mooie en goede gratis thema’s te vinden.

Om je thema te veranderen ga je in de balk links naar weergaven -> themas. Daar heb je 1000+ themas van WordPress zelf die er ook goed uit zien. Vind je daar een leuke tussen selecteer die dan.

 

Capture

 

Als je ergens anders via het internet een leuk thema hebt gevonden sla die dan op en klik bij thema’s op uploaden  en selecteer het bestand. De meeste thema’s die je download zijn .rar, dus is het misschien handig om Winrar te downloaden

Als je nu je site bezoekt zie je je nieuwe thema.

 

 

Algemene instellingen.

Nu je je nieuwe thema hebt wil je natuurlijk ook jou content hier in zetten. Om je sitetitel en omschrijving van je site te veranderen kun je aan de linker kant naar instellingen gaan en dan klikken op algemeen. Dan krijg je dit scherm te zien.

 

dbfgbf

Hier kan je je sitetitel en omschrijving van je site naar jou wens aanpassen. Ook de Tijzone, Datumnotatie, Tijdnotatie, Taal etc kan je hier aanpassen.

Ook kan je als je op je site zit in de bovenste balk op customizer klikken. Daar kan je ook je hele thema aanpassen.

Bij instellingen kan je nog veel meer aanpassen. Je hebt nog een paar andere pagina’s zoals, schrijven, lezen, reacties, delen, media etc.

Neem dit eens rustig door en zet je instellingen goed.

 

 

6ujy4

 

 

Content plaatsen op je website.

Als je je site eenmaal online hebt staan begint het pas. Nu moet je content gaan toevoegen aan je site. Als je een blogger bent moet je artikelen gaan schrijven over het onderwerp van je blog. Plaats ongeveer 2x per week een bericht op je website. Dit waardeert Google en zo kom je automatisch hoger in de zoekresultaten.

Als je een webwinkel wilt starten moet je nu producten gaan toevoegen op je site.

Ook kan je bijvoorbeeld je social media toevoegen onderaan je site

Je kan als je wil ook de pagina’s van je site veranderen. Zo kan je bijvoorbeeld een over ons pagina maken en een contactenpagina blogpagina etc. Dit doe je bij paginas aan de linker kant

 

 

oknio

 

 

Bij berichten kan je nieuwe berichten maken voor bijvoorbeeld je blog. Als je weer naar de linker kant gaat en dan klikt op berichten kan je nieuwe berichten toevoegen.

 

 

fv

 

Als je dan bovenin op nieuw bericht klikt wordt er gevraagd om een titel in te vullen en daaronder kan je tekst typen. Ook kan je media toevoegen zoals afbeeldingen of video’s. verder kan je ook nog een locatie toevoegen en een poll. En je hebt de standaard instellingen voor de tekst zoals vetgedrukt lettertypes. en je kan aangeven  of je een alinea schrijft of een kop.

dfggdbbgb

 

Als je klaar bent met je bericht klik je aan de rechter kant op publiceren. Je kan er ook voor kiezen om het berichten op een bepaalde datum te publiceren. En of je het bericht openbaar of privé zet.

publiceren

Je kan daaronder ook nog tags toevoegen en je bericht in een categorie zetten.

Plugins.

 

Plugins zijn een soort kleine toevoegingen voor je website, en dat kan heel erg handig zijn. Er zijn bijvoorbeeld plugins die je de mogelijkheid geven om een contactformulier te maken of SEO instellingen aan te passen. Plugins kun je vinden aan de linker kant bij plugins

plugins

Als je daarop klikt zie je al dat er een aantal plugins actief zijn. Daardoor kan je bijvoorbeeld social media buttons toevoegen of dat je een like knop kan toevoegen.

Als je zelf plugins wil toevoegen kan je kliken op de knop boven in de pagina met het stekertje

toervoegen

Als je daarop klikt krijg je een overzicht van alle plugins die je kan installeren op je site. Een paar plugins die wel handig zijn voor je site zijn bijvoorbeeld.

  1. Yoast SEO (Hiermee kan je allemaal SEO instellingen aanpassen)
  2.  Contact form 7 (Hiermee kan je een mooi contactformulier maken)

Kosten.

 

Maar wat zijn nou de kosten als je een wordpress website gaat maken. Je hoeft eigenlijk alleen maar te betalen voor het hostingpakket en domeinnaam en de kosten hiervoor verschillen het ligt er aan wat voor pakket je selecteert. Als je een pakket selecteert met meer opties ben je duurder uit dan als je een pakket met wat minder opties kiest.

 

Welke moet ik kiezen?

Maar wat voor pakket is verstandig om te kiezen. Als je een redelijk groot bedrijf hebt en je van jezelf weet dat er veel bezoekers naar je website komen zou ik een wat uitgebreider pakket kopen. Maar begin je net is het starterspakket op het begin meer dan voldoende 🙂

Slot.

 

Wil je volledig vrij zijn? En geld verdienen met het intenret doormiddel van je WordPress website? Ga dan eens aan de slag met de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard
Jacko Meijaard
Jacko Meijaard
Internetsuccesgids

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *