Website maken in WordPress? Gebruik dit handige stappenplan!

website maken in Wordpress
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
 

 Een WordPress website maken! Hoe doe je dat? Ik denk namelijk dat er veel mensen zijn die niet precies weten hoe dit werkt en het graag zelf willen doen i.p.v geld uit te geven aan een bedrijf die dit eventueel voor je kan gaan maken.

Wat ga ik je vandaag leren?

Inhoud:

 1. Waarom een website?
 2. Een plan maken
 3. Domeinnaam en hostingpakket
 4. WordPress installeren
 5. Pagina’s toevoegen
 6. Thema installeren
 7. Permalinks aanpassen
 8. Plugins toevoegen
 9. Elementor plugin
 10. Beveiliging
 11. Slot
 

Ben je dus van plan om een webiste te maken? Lees deze blogpost dan even goed door ga er lekker voor zitten
pak een kop koffie of een glas water erbij en lees mee!

Waarom een WordPress website maken?

De eerste vraag die we onszelf stellen is “Waarom een WordPress website maken?”

Je kunt een WordPress website maken om bijvoorbeeld je hobby te laten zien aan andere mensen of je wilt graag je werk online presenteren door middel van een online portfolio.

Of het is zo dat je een bedrijf hebt en hier graag een website voor wilt gaan maken. En het is natuurlijk een verstandige keuze al zeg ik het zelf. Internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving en veel bedrijven starten online een eigen webshop of website om zo meer klanten via het internet te bereiken.

Naast een website zijn er ook veel bedrijven die een eigen Facebook pagina of Instagram pagina hebben maar je kunt veel meer publiek bereiken door ook je eigen website te hebben.

Wordpress website maken

Het internet gebruik neemt per jaar in Nederland behoorlijk toe. Er zijn dus steeds meer mensen die gebruik gaan maken van het internet en dus meer mensen die terecht kunnen komen op jouw website.

We maken onze website in het CMS WordPress omdat er ontzettend veel voordelen zijn als je gebruik maakt van deze software.

 • Google houdt van WordPress websites omdat de code schoon is
 • Het is gratis software
 • Het is gemakkelijk in  gebruik
 • Je kunt je website gemakkelijk bewerken
 • Je site is responsive (Mits je een thema gebruikt dat ook responsive is)
 

Een plan maken

Voordat je een domeinnaam en hostingpakket gaat kopen ga je eerst beginnen met een plan van aanpak.
Denk na over de inhoud die weergegeven wordt op je pagina, bepaal je doelgroep, wat wil je bereiken met je website etc.

Beginnen met een plan kan erg handig zijn voordat je vol in gaat, waarom? Straks zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet op welke manier je je teksten moet schrijven en waar je moet beginnen.

Hoe maak ik een plan?

Je kunt simpelweg een tekstdocument openen op je computer of laptop openen en beginnen met opschrijven van de volgende zaken:

 • Wie is mijn doelgroep?
 • Wat is het doel van mijn website?
 • Welke pagina’s wil ik op mijn site hebben?
 • Hoe ga ik mijn website promoten?
 • Wat voor content wil ik op mijn site hebben

En zo kun je zelf nog veel meer punten bedenken zodat je beter bent voorbereid en je niet in een keer alles later moet uitzoeken.

Domeinnaam en hostingpakket

Mooi ben je klaar met het plan van aanpak voor je website?
Dan kunnen we nu gaan beginnen met het aanschaffen van een domeinnaam en hostingpakket.

Als je een website wilt gaan beginnen heb je altijd een domeinnaam en hostingpakket nodig. Nu vraag je je misschien af
wat is een domeinnaam en hostingpakket.

Een domeinnaam is bijvoorbeeld “www.mijnwebsite.nl” Het is een adres waarmee bezoekers jouw website kunnen vinden. Je kunt uit verschillende extensies kiezen zoals .nl of .com een .nl extensie is het meest geschikt omdat 80% van de internetgebruikers het liefst op een .nl extensie klikt en je website zich in Nederland bevindt. Als je een internationale website wilt maken kies dan voor een .com extensie.

En een hosting zorgt er eigenlijk voor dat je website verbonden is met het internet en dat je website bezocht kan worden door andere die gebruik maken van het internet. Je kunt de webhost een beetje vergelijken met een huis. Hierin wordt alles opgeslagen. In een huis zijn dit meubels in een website zijn dit teksten, afbeeldingen, links etc.

Nu weet je wat een domeinnaam is en een hostingpakket tijd om er een aan te schaffen. Dit kan bij heel veel bedrijven op het internet en je mag van mij zelf even kijken welke helemaal voldoet naar jouw wensen. Het hostingbedrijf dat ik prettig vind om te gebruiken is “Neostrada”

Wordpress website maken

Je kunt hier het starter pack al krijgen vanaf € 0,85 per maand maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor het professional pack voor
 € 6,36 per maand. En je krijgt hier genoeg leuke opties voor terug.

Heb je je Domeinnaam en hostingpakket besteld? Dan krijg je meestal een E-mail in de inbox van het opgegeven email adres.
Hierin staat alle informatie hoe je bijvoorbeeld op het controle paneel kan komen en hoelang het duurt voordat je website online staat. Want dit kan meestal ook nog wel een tijdje duren.

TIP: Zoek een hosting waarbij WordPress gemakkelijk te installeren is voor de volgende stap.

WordPress installeren

Nu we een hostingpakket en domeinnaam hebben gaan we het CMS WordPress op onze website installeren. Wat is CMS en wat is WordPress? CMS staat voor “Content management systeem” en zorgt ervoor dat jij geen enkele regel code hoeft aan te raken dat klinkt toch mooi of niet?

WordPress kun je op 2 verschillende manieren installeren. De makkelijkste is met een auto installer die vaak wordt meegeleverd met je hostingpakket.
Maar je kunt WordPress ook handmatig installeren. Dit is alleen een stuk lastiger en verspild kostbare tijd.

Zoek dus naar een hosting die WordPress in een paar klikken kan installeren. In dit voorbeeld gebruik ik Neostrada als webhost en laat ik zien hoe je WordPress installeert.

Het eerst wat je moet doen is naar je controlepaneel van je website gaan. Meestal staat de link en de inlog gegevens van dat paneel. 

In je E-mail zoals je hieronder ziet.

Wordpress website maken

Log in met die gegevens op het paneel en zoek vervolgens naar scripts. Als je scripts hebt gevonden zie je dat je vanuit daar heel gemakkelijk WordPress kan gaan installeren. Je ziet het logo van WordPress en als je hier op klikt kan je kiezen voor installeren nadat je dit hebt gedaan is WordPress op je website geïnstalleerd.

Voor het installeren krijg je nog een paar velden die je in moet vullen met bijvoorbeeld je naam en wachtwoord om straks mee in te kunnen loggen op het dashboard van je website.

Wordpress website maken

Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd kun je inloggen op je dashboard door /wp-admin achter je domeinnaam te typen en in te loggen met als gebruikersnaam meestal admin tenzij je dit veranderd hebt, en het wachtwoord dat je hebt aangemaakt bij het installeren.

Ik snap dat dit een lastige stap is en het is moeilijk uit te leggen. Daarom heb ik een video tutorial opgenomen die je op mijn video pagina kan bekijken.

Pagina’s toevoegen

Nu je WordPress hebt geïnstalleerd kun je gaan beginnen met het aanmaken van pagina’s voor je website. Dit doe je door in de zijbalk aan de linker kant te gaan naar pagina’s en te klikken op nieuwe pagina. Nu kun je je pagina’s gaan toevoegen en als het goed is weet je al welke als je stap 2 goed hebt gevolgd 🙂

Nu kun je dus klikken op nieuwe pagina en je pagina een titel geven zoals bijvoorbeeld Home, Over of een contact pagina. Vul verder nog niks in op deze pagina hier komen we later uitgebreid op terug.

Wordpress website maken

Heb je alle pagina’s toegevoegd die je wilt hebben? Mooi! Dan kunnen we verder naar de volgende stap.

Thema installeren

Een goed thema hebben voor je website kan erg belangrijk zijn. Een goed thema zorgt ervoor dat je website veel meer mogelijkheden heeft en je hem zelf helemaal naar je wens kan aanpassen.

Je hebt gratis thema’s maar je hebt ook betaalde thema’s voor ongeveer € 50. Deze thema’s bieden vaak veel meer mogelijkheden dan de gratis thema’s en je kunt er dus meer mee. Maar er zijn genoeg goede gratis thema’s te vinden waaronder Phlox.

Phlox is een thema dat ik vaak gebruik voor mijn websites waaronder deze website in combinatie met Elementor waar ik later nog op terug kom. Phlox is een van de uitgebreidste gratis thema’s die er zijn en je kunt heel veel verschillende instellingen aanpassen. En in combinatie met Elementor wordt het helemaal mooi.

Hoe installeer ik een thema op mijn website?

Een thema installeren valt reuze mee en is erg gemakkelijk. Wat je moet doen is naar je dashboard gaan van je website en vanaf daar zoeken naar
weergave > thema’s. Als je hier bent kun je klikken op nieuwe toevoegen en zoeken op Phlox. Daarna klik je op nu installeren en daarna op activeren. Nu is Phlox geïnstalleerd op je WordPress webiste.

Wat we nu moeten doen zijn de bijbehorende plugins van het thema installeren dit doe je door aan de rechter kant te klikken op plugins en bovenaan te klikken op Phlox Core Elements installeren.  Als je dit erbij installeert, werkt het thema nog beter.

Nu je een het nieuwe thema op je website hebt geïnstalleerd kun je aan de slag gaan met het aanpassen van je thema. Klik linksboven op je website naam en klik op website bekijken. Nu je op je website bent zie je een balk bovenaan je website klik in deze balk op customizer.

Hierin kun je echt van alles aanpassen aan je website. Ga hier zelf eens lekker doorheen en kijk hoe jij je site graag wil laten zien aan je bezoekers.

Wordpress website maken

Permalinks aanpassen

Wat we nu gaan doen is een korte maar erg belangrijke stap!

We gaan de permalinks van onze website aanpassen. Standaard staan ze op jaar,maand,dag en naam maar wij gaan ze veranderen naar berichtnaam. Hierdoor krijg je geen rare teksten bij je blogberichten en Google vindt dit ook fijner.

Wat je moet doen is onderaan de linkerbalk van je dashboard naar instellingen > permalinks gaan. Als je hier bent vink je berichtnaam aan i.p.v jaar, maand,dag en naam en je klikt op opslaan.

Je permalinks aanpassen zorgt er ook voor dat je beter wordt gevonden in Google.

Plugins toevoegen

Als je wilt, kun je uit meer dan duizend verschillende WordPress plugins kiezen voor je webiste. Sommige zorgen er voor dat je website goed beveiligd is andere zorgen er voor dat je een contactformulier kan gaan toevoegen.

Om een plugin te downloaden moet je aan de linkerkant klikken op plugins en daarna op nieuwe toevoegen. Je kunt nu plugins gaan zoeken en daarna installeren en activeren. Een paar plugins die ik graag gebruik zijn:

 1. Yoast SEO
 2. Contactform7
 3.  Elementor
 4. iThemes Security
 5. creative portfolio
 

Wil je een lijst zien met nog meer leuke en handige plugins voor je website klik dan hier.

Elementor instaleren

Nu gaan we echt onze WordPress website maken!

We gaan de Elementor plugin installeren. Elementor is een gratis page builder en na mijn mening een van de beste page builders voor WordPress. Je kunt verschrikkelijk veel toevoegen en prachtige websites maken.

Om de Elementor plugin te installeren ga je naar plugins > nieuwe plugin en zoek je op Elementor. installeer deze vervolgens en activeer hem. Nu heb je Elementor geïnstalleerd op je website en kun je hem gaan gebruiken.

Ga naar een pagina die je wilt gaan bewerken en klik op bewerken met Elementor. Je ziet dat je een nieuw menu krijgt aan de rechterkant van je webiste. Je kunt nu gewoon deze blokken slepen naar je website en gaan invullen. Of je kunt een nieuwe sectie toevoegen.

Elementor is een uitgebreide plugin en ik zal hier later nog eens een bericht over posten. Je kan op YouTube ook altijd goede tutorials vinden over Elementor en je kan altijd een reactie achterlaten op deze post als je iets niet snap 😉

Beveiliging

Nu je een website hebt wil je deze natuurlijk goed beveiligen tegen eventuele hackers.

Daar is ook een hele goede plugin voor te vinden namelijk iThemes Securit. Deze plugin zorgt ervoor dat je website moeilijker is te hacken. Je kan van alles instellen bijvoorbeeld 404 detectie en afwezigheidsmodus. Daarnaast kan je ook nog een beveiligingscontrole doen om te checken of je site echt 100% beveiligd is.

Wordpress website maken

Slot

Ik hoop dat je wat aan het blogbericht hebt gehad!

Als dat zo is laat dan even een leuke reactie achter en mocht je nog vragen hebben kan je die ook altijd onderaan in de reacties plaatsen
En dan hoop ik je snel weer te spreken in een nieuwe blogpost.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *